Call Us: +30-210-3648111  -

Μελέτη Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΜΕΕΚ)

Η Μελέτη Εκτίμησης του Επαγγελματικού Κινδύνου (ΜΕΕΚ) μιας επιχείρησης έρχεται να καλύψει τόσο τη νομική υποχρέωση της επιχείρησης βάσει του νόμου 3850/2010 «Κύρωση του κώδικα νόμων για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων», Άρθρο 43, ο εργοδότης υποχρεούται να έχει στη διάθεση του μια γραπτή εκτίμηση των υφισταμένων κινδύνων για την Ασφάλεια και την Υγεία κατά την εργασία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν ομάδες εργαζομένων που εκτίθενται σε ιδιαίτερους κινδύνους. Συνεπώς, η ύπαρξη της μελέτης αυτής είναι υποχρεωτική για κάθε επιχείρηση του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα ανεξαρτήτως αριθμού απασχολουμένων και κλάδου οικονομικής δραστηριότητας. Η Μελέτη Εκτίμησης του Επαγγελματικού Κινδύνου (ΜΕΕΚ) σε μία επιχείρηση ή ένα έργο, αποτελεί μια συστηματική εξέταση κάθε διεξαγόμενης εργασίας, με σκοπό να εντοπισθούν οι πηγές του επαγγελματικού κινδύνου.

Η Εκτίμηση του Επαγγελματικού Κινδύνου, εκτός από εργοδοτική υποχρέωση, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την αποτελεσματική διαχείριση της Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας.

Περιλαμβάνει τον εντοπισμό των κινδύνων για την ασφάλεια και υγεία του προσωπικού, την ιεράρχησή τους και την διατύπωση προτάσεων μείωσής τους. Εμπεριέχει το σύνολο των ενεργειών πληροφόρησης, τεκμηρίωσης και καταγραφής των συνθηκών εργασίας, από τη φάση της απλής περιγραφής της παραγωγικής διαδικασίας μέχρι και τις τελικές φάσεις προσδιορισμού των βλαπτικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων και των πληροφοριών σχετικά με την επίδραση του εργασιακού περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία.

Συγκεκριμένα, με τη Μελέτη Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου μπορεί να εντοπιστεί πως ενδέχεται να προκαλέσει κινδύνους για την Ασφάλεια και Υγεία των εργαζομένων, να διαπιστωθεί ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν και κατά πόσο μπορούν να αποφευχθούν ή να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι και οι πηγές τους. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα πρέπει να καταγραφούν τα μέτρα πρόληψης που ήδη εφαρμόζονται, και να προταθούν αυτά που πρέπει να ληφθούν συμπληρωματικά, για τον έλεγχο των κινδύνων και την προστασία των εργαζομένων.

Η Μελέτη Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΜΕΕΚ) έχει τους ακόλουθους στόχους:

Αναγνώριση όλων των εν δυνάμει κινδύνων στο χώρο εργασίας
Εκτίμηση της σοβαρότητας των κινδύνων αυτών
Εκτίμηση των συνεπειών από την πραγματοποίηση των κινδύνων
Διατύπωση των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων για την εξάλειψη ή την ελαχιστοποίησή τους


ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί για την εκπόνηση της Μελέτης Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΜΕΕΚ) περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια :

Εντοπισμό των πηγών κινδύνου

Περιγραφή / καταγραφή των διαδικασιών λειτουργίας.
Ανάλυση των εργασιών για τον εντοπισμό των παραγόντων κινδύνου.
Συγκέντρωση στοιχείων που προέρχονται από τις υποδείξεις του τεχνικού ασφαλείας (ΤΑ) στο θεωρημένο από την Επιθεώρηση Εργασίας (ΚΕΠΕΚ) Βιβλίο υποδείξεων ΤΑ καθώς επίσης και των σημαντικότερων ατυχημάτων που συνέβησαν στην επιχείρηση τα δύο τελευταία έτη.
Συνεντεύξεις με τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο Προσωπικού της εταιρείας καθώς επίσης και με τους υπεύθυνους των τμημάτων.


Εξακρίβωση των κινδύνων έκθεσης

Επιτόπιες παρατηρήσεις στους χώρους εργασίας της επιχείρησης ακολουθώντας τη μεθοδολογία της Εργονομικής Ανάλυσης Εργασίας (JSA). Η μεθοδολογία αυτή στηρίζεται στην παρακολούθηση του τρόπου εργασίας των εργαζομένων σε πραγματικές συνθήκες. Οι παρατηρήσεις αυτές θα καταγραφούν κατά την διάρκεια επισκέψεων του μελετητή Τεχνικού Ασφαλείας
Καταγραφή των υπαρχόντων μέτρων ασφαλείας.
Καταγραφή μη ελεγχόμενων κινδύνων έκθεσης.

Εκτίμηση των κινδύνων έκθεσης Ποσοτικός προσδιορισμός φυσικών, χημικών και βιολογικών παραγόντων στον εργασιακό χώρο.

Επαλήθευση εφαρμογής μέτρων ασφαλείας.

Αξιολόγηση και αποτελέσματα εκτίμησης των κινδύνων

Ιεράρχηση των κινδύνων (υπολογισμός επικινδυνότητας) για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.

Προτάσεις για τους τρόπους εξάλειψης ή περιορισμού των κινδύνων

Τι περιλαμβάνει η Μελέτη Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΜΕΕΚ)

Η Μελέτη Εκτίμησης του Επαγγελματικού Κινδύνου (ΜΕΕΚ) περιλαμβάνει την αναγνώριση και την καταγραφή των κινδύνων που υπάρχουν, καθώς και αυτών που ενδέχεται να εμφανισθούν στο εργασιακό χώρο. Ενδεικτικά αναφέρεται ο κίνδυνος πτώσης, ο κίνδυνος από μηχανήματα και εξοπλισμό, ο κίνδυνος πυρκαγιάς, ηλεκτροπληξίας ή έκρηξης, ο κίνδυνος από έκθεση σε βλαπτικούς παράγοντες (φυσικούς, χημικούς, βιολογικούς), και οι κίνδυνοι από την γενική οργάνωση κάθε εργασίας.

Εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου από την ΜΤC

Το επιστημονικό προσωπικό της ΜΤC έχει σημαντική εμπειρία και εξειδίκευση στην εκπόνηση Εκτιμήσεων Επαγγελματικού Κινδύνου, μέσα από τη μακρόχρονη πορεία της και την παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών σε επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

Η μελέτη επαγγελματικού κινδύνου έχει διεπιστημονικό αντικείμενο και στην εκπόνηση τους συμμετέχουν εξειδικευμένα στελέχη της MTC διάφορων ειδικοτήτων (χημικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, ιατροί κλπ.) ώστε να καλύπτονται πλήρως όλα τα επιστημονικά πεδία που απαιτούνται ανάλογα με τις δραστηριότητες της επιχείρησης.

Με την ολοκλήρωση της Μελέτης Εκτίμησης του Επαγγελματικού Κινδύνου (ΜΕΕΚ) γίνεται παρουσίαση της στα αρμόδια στελέχη του πελάτη. 

Η ΜΤC έχει αναπτύξει ειδική πρότυπη μεθοδολογία για την εκπόνηση των Μελετών Εκτίμησης του Επαγγελματικού Κινδύνου (ΜΕΕΚ), οι οποίες χαίρουν αναγνώρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες γιατί είναι άρτιες, πλήρεις, αναλυτικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες.