Κάθε μήνα (ή εβδομάδα, ανάλογα με τις απαιτήσεις της επιχείρησης) πραγματοποιείται επιθεώρηση του συστήματος HACCP από τον πιστοποιημένο σύμβουλο της ΜΤC. Συνοπτικά τα στάδια της επιθεώρησης είναι τα ακόλουθα:
Έλεγχος της συμμόρφωσης του πιστοποιημένου ανθρωπίνου δυναμικού, σε όλα τα τμήματα της επιχείρησης, όπως απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία (Υ.Α. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 47829/21-06-2017 ,ΦΕΚ 2161/τ.Β’/23-06-2017, Άρθρο 5) και τις αρχές του HACCP.
Έλεγχος των αρχείων που τηρούνται από το εκπαιδευμένο προσωπικό της επιχείρησης (θερμοκρασίες θαλάμων ψύξης/κατάψυξης, θερμοκρασίες θερμοθαλάμων, θερμοκρασίες θερμικώς επεξεργασμένων προϊόντων ζεστής κουζίνας, θερμοκρασίες των παραλαμβανομένων προϊόντων, έντυπα παραλαβής προϊόντων).
Έλεγχος της τήρησης του καθορισμένου προγράμματος καθαριότητας των χώρων της επιχείρησης, διενέργεια μακροσκοπικού ελέγχου (π.χ. οπτικός έλεγχος) και δειγματοληπτικού ελέγχου με χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού για την άμεση αποτίμηση των επιπέδων μόλυνσης μετά τον καθαρισμό από υπολείμματα τροφίμων σε εξοπλισμό και επιφάνειες (swab test).
Έλεγχος της τήρησης των 6 αρχείων βάσει του άρθρου 6 της Υ.Α. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 47829/21-06-2017 (ΦΕΚ 2161/τ.Β’/23-06-2017).
Επιτόπιος έλεγχος της καταλληλότητας των χρησιμοποιούμενων τηγανελαίων στη ζεστή κουζίνα με χρήση εξειδικευμένων tests.
Διακρίβωση των μετρητικών οργάνων της επιχείρησης (θάλαμοι ψύξης/κατάψυξης, φούρνοι, θερμοθάλαμοι, ψηφιακά θερμόμετρα ζεστής κουζίνας και παραλαβών, ηλεκτρονικών ζυγών) με πρότυπα όργανα της MTC.
Έλεγχος για την ορθή εφαρμογή προγράμματος μυοκτονίας-απεντόμωσης.
Δειγματοληψία προϊόντων της επιχείρησης (κρύα κουζίνα, ζεστή κουζίνα, νερό/πάγος, νωπά προϊόντα κατά την παραλαβή) και αποστολή αυτών σε συνεργαζομένα διαπιστευμένα εργαστήρια προκειμένου να διενεργηθούν οι απαιτούμενοι μικροβιολογικοί έλεγχοι.
Αξιολόγηση νέων προμηθευτών (αποστολή ερωτηματολογίου αξιολόγησης, επιτόπια επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις).
Έλεγχος των προγραμματισμένων συντηρήσεων του εξοπλισμού της επιχείρησης και καταγραφή τους στο αντίστοιχο αρχείο.
Έλεγχος των μη συμμορφώσεων (παραλαμβανομένων α’ υλών από τους προμηθευτές / παρασκευασθέντων προϊόντων από την επιχείρηση) και εκπόνηση πλάνου διορθωτικών ενεργειών.
Ενημέρωση προσωπικού/διοίκησης και εναρμόνιση με τις νέες νομοθεσίες (ευρωπαϊκούς κανονισμούς, υγειονομικές διατάξεις, εγκυκλίους κλπ.).
Ο πιστοποιημένος σύμβουλος της MTC με τον υπεύθυνο του καταστήματος, θα πραγματοποιούν:
έλεγχο των υποδομών/εγκαταστάσεων.
ανασκόπηση όλων των αρχείων που τηρήθηκαν.
ανασκόπηση της υλοποίησης των βελτιωτικών προτάσεων και διορθωτικών ενεργειών που συντάχθηκαν από τον πιστοποιημένο σύμβουλο της MTC.
οργάνωση πλάνου εκπαιδεύσεων προσωπικού σε νέες απαιτήσεις της νομοθεσίας, διοργάνωση επανεκπαιδεύσεων όταν παρατηρηθούν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, καθώς και εκπαιδεύσεις - πιστοποιήσεις του νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού.
Για την ολοκλήρωση της περιοδικής επιθεώρησης του συστήματος ο πιστοποιημένος σύμβουλος της MTC θα συντάσσει τεχνική έκθεση με τα αποτελέσματα της πραγματοποιηθείσας επιθεώρησης που θα κοινοποιείται τόσο στον υπεύθυνο όσο και στη διοίκηση της επιχείρησης.